Delen

Podcast #4 “Een aspirientje en dan niet meer zeuren over menstruatiepijn”

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast 

 

Op een dag begint Miranda te bloeden uit haar navel. Na een jarenlange zoektocht langs verschillende specialisten krijgt ze, net als ruim 400.000 andere Nederlandse vrouwen, de diagnose endometriose. Ze vertelt hoe onwetendheid zorgde dat ze zo lang moest wachten op een diagnose en welke gevolgen dit heeft voor haar leven.

1 op de 10 vrouwen heeft naar schatting endometriose

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het weefsel kan op een of meerdere organen in de onderbuik zitten, bijvoorbeeld de darmen. Dit kan zorgen voor ontstekingen, leiden tot klachten als een pijnlijke menstruatie, buikpijn, darmproblemen en pijn tijdens de seks en bij de ontlasting. Ook kan het leiden tot chronische bekkenpijn en verminderde of zelfs onvruchtbaarheid.

Naar schatting komt endometriose voor bij 1 op de 10 vruchtbare vrouwen. Toch wordt endometriose nog heel vaak niet herkend door vrouwen en zorgverleners, omdat de extra oorzaak ervan nog niet bekend is en diagnosemethoden, zoals een echo, niet altijd uitsluitsel bieden. Zo duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat vrouwen de diagnose endometriose krijgen.

Het behandelen van endometriose kan op verschillende manieren, met bijvoorbeeld medicijnen, operaties of alternatieve behandelmethoden. Het is belangrijk om alle mogelijkheden met je arts te bespreken, om gezamenlijk tot een behandelplan te komen. Meer weten waar je hiervoor terecht kunt? Kijk ook op de zorgwijzer van de Endometriose Stichting of op Thuisarts.nl.

Lees verder

"Nog steeds wordt gedacht dat hevige menstruatieklachten normaal zijn"

Lees hier

"Ons grootste doel is herkenning en erkenning van PMDD"

Lees hier

"Ik wil dat de pijn stopt maar ik wil ook ooit nog kinderen"

Lees hier