Delen

Podcast #11: “Ik kocht maandverband en deed of ik ongesteld was”

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast

Daniela Kruitwagen (57) heeft het MRKH-syndroom: ze heeft geen baarmoeder en haar vagina is nauwelijks ontwikkeld. Omdat er uiterlijk niets te zien is, wordt dit pas tijdens haar puberteit ontdekt. Daniela’s leven staat dan op zijn kop. Tegenover de buitenwereld verzwijgt ze wat er met haar aan de hand is. Ze wil vooral zo ‘normaal’ mogelijk zijn. Maar uiteindelijk kan ze niet langer weglopen voor het deel van haarzelf dat ze zo lang verborgen heeft gehouden.

10 tot 20 vrouwen per jaar

Naar schatting worden in Nederland 10 tot 20 vrouwen per jaar gediagnosticeerd met MRKH, ook wel MRK genoemd.* MRKH wordt meestal ontdekt omdat de menstruatie uitblijft.

 

Wat is MRK(H)?

MRKH is genoemd naar de artsen Mayer, Rokitansky, Küster en Hauser. Geboren worden met MRKH betekent meestal geboren worden zonder baarmoeder en vagina. Soms is er een klein kuiltje op de plaats van de vagina. De schaamlippen, plasbuis en clitoris zijn gemiddeld gevormd. De eierstokken en eileiders ontwikkelen zich uit een andere structuur en zijn ook normaal ontwikkeld.

   

De hormonen (progesteron en oestrogeen) zijn in een gemiddelde hoeveelheid aanwezig en daarom ontwikkelt het lichaam zich in de puberteit zoals bij andere vrouwen. Ze krijgen in de puberteit dus okselhaar en schaamhaar en er ontstaat borstvorming. Vanaf de puberteit vindt iedere maand een eisprong plaats, maar doordat de baarmoeder en vagina niet zijn aangelegd, worden vrouwen met MRKH niet ongesteld. Het gevormde eitje wordt weer in het lichaam opgenomen.

Stichting MRK

De website van Stichting MRK-Vrouwen biedt veel informatie over MRKH, hun visie en doelen en hoe je in contact kunt komen met anderen met MRKH. Meer weten? Kijk op: www.stichtingmrk.nl

Lees verder

Podcast #10 “Ik heb andere emotionele reacties dan de meeste mensen”

Lees hier

Heleen over de jarenlange zoektocht naar de diagnose PMDD

Lees hier

Podcast #9 “In de rotweken word ik overgenomen door hormonen”

Lees hier