Delen

Jess is trans man en heeft een verstandelijke beperking

Rolmodellen

Ik hou heel erg van zingen en playbacken. Sinds mijn vijftiende playback ik als een man. Maar niemand in die tijd heeft gezien of gemerkt dat ik eigenlijk een man ben. Dat is wel jammer. Ik zag het zelf ook niet. En ik wist ook niet dat trans bestond. Nu zie je wel veel trans en non-binaire mensen in de media. Zoals Thorn, die ooit in Spangas speelde. Het is fijn dat zij zichtbaar zijn.

Dit ben ik

Ik ontdekte zes jaar geleden dat ik trans ben tijdens het zien van het tv-programma Hij is een Zij. Toen wist ik: dit ben ik. Ik ben een man. Daar ben ik met mensen over gaan praten. Met mijn huisarts had ik heel fijne gesprekken. Ik had een echte klik met hem. Hij zei dat ik er goed over moest nadenken. Helaas heb ik die dokter nu niet meer. Met mijn nieuwe huisarts kan ik niet zo goed communiceren over het trans zijn. Wel heeft ze me naar de genderpoli van het VUmc in Amsterdam doorverwezen. Dat vind ik fijn want met hulp van het VUmc kan ik straks eindelijk mezelf zijn.

Je moet geduld hebben

Ik sta nu al heel lang op de wachtlijst bij de genderpoli. En laatst kreeg ik een brief dat het door corona langer gaat duren. Ik moet nog zeker twee jaar wachten. De mevrouw aan de telefoon raadde me wel aan alvast met logopedie te beginnen om meer als een man te praten. Dat vond ik een goede tip. Tijdens het wachten kun je verder niks doen. Niet met hormonen starten. Je moet geduld hebben. Dat is heel erg frustrerend.

Trans café

Intussen heb ik met anderen een trans café voor mensen met een beperking opgericht. En samen met orthopedagoge Jessica Maes gaf ik een webinar over trans zijn als je een verstandelijke beperking hebt. Het is fijn om met dit soort dingen bezig te zijn, maar het maakt het wachten niet minder zwaar.

Nieuwe naam

Ik merk dat begeleiders niet altijd genoeg kennis hebben over LHBTI personen. Ooit wilde een mentor niet mijn nieuwe naam gebruiken. Terwijl ik denk: waarom niet? Als ik Klaas of Piet of wat dan ook wil heten, dan mag dat toch? Er bestaat ook weinig kennis van hulpmiddelen die trans personen kunnen gebruiken. Zoals binders voor een platte borstkas en penisprothesen.

Bespreek seksualiteit

Als mentoren meer weten van de LHBTI community dan kunnen ze mensen ook beter helpen met hun coming out. Ook seksualiteit zouden mentoren beter moeten kunnen bespreken. Daar ligt nu nog een taboe op. Alsof mensen met een beperking geen seksuele behoeften zouden hebben. Als je seks bespreekbaar maakt, kan je het ook hebben over waar jouw grenzen liggen. Dat is heel belangrijk.

 

Jess is 51 jaar en doet creatieve dagbesteding