Delen

Geert kwam er pas twee jaar geleden achter dat hij intersekse is

Ik wist van niets

Het stond al vanaf mijn twintigste in mijn medisch dossier: Partieel Androgeen Ongevoeligheidssyndroom (PAOS). Ik ben deels ongevoelig voor testosteron en daarom kreeg ik als puber borsten. Ook ben ik klein geschapen en kon ik als kind niet staand plassen. Ik heb in mijn leven ontzettend veel artsen gezien en operaties gehad. Maar tot mijn zestigste heeft geen enkele arts heeft mij verteld wat de oorzaak was van mijn klachten.

1 op de 90 mensen is intersekse

Twee jaar geleden ben ik zelf gaan zoeken op internet. Zo kwam ik op de term intersekse. Dat betekent dat je geboren bent met een lichaam dat anders is dan wat mensen verwachten bij man of vrouw. 1 op de 90 mensen is intersekse. De specifieke variatie die ik heb, is veel zeldzamer.

 

Staand plassen

Mijn eerste operatie had ik op mijn tiende. Niet dat ik ergens last van had. Maar men vond blijkbaar dat ik staand moest kunnen plassen dus is mijn urinebuis operatief verplaatst. Die operatie mislukte, waardoor ik meerdere hersteloperaties heb gehad. De laatste toen ik 31 was. Na de eerste operatie kwam ik terug op school en vroegen de kinderen: hoe is het met je knie? Toen realiseerde ik me: wat ik heb is blijkbaar fout. Geen arts of specialist heeft me ooit gevraagd hoe het met me ging of hoe ik me voelde. Er werd nooit over gepraat. Dat maakte me eenzaam.

Een baby kan niet beslissen

Er worden nog steeds jongetjes geopereerd als de urine-uitgang niet precies midden op de eikel zit. Maar: een baby of jong kind kan je niet vragen of hij het wel belangrijk vindt om staand te kunnen plassen, en of hij bereid is de risico’s op complicaties te aanvaarden.

Kinderen aanpassen is gekkenwerk

Het komt erop neer dat we baby’s en kinderen aanpassen aan een maatschappelijk idee over mannelijkheid. Maar kunnen we dat niet beter omdraaien? Dat we de maatschappij informeren over al die verschillende lichamen, en ervoor zorgen dat ze er allemaal mogen zijn? Ik denk dat ouders en dokters misschien bang zijn dat zo’n jongen later gepest wordt en zich ellendig voelt omdat hij anders is. Maar een operatie als oplossing? Ik vind het eigenlijk gekkenwerk. 

Stop met de hokjes

In de maatschappij leeft de gedachte dat sekse bestaat uit twee smaken: man en vrouw. Nu komt er heel langzaam het besef dat je nog een smaak hebt: intersekse, dan heb je iets van beide. Maar ook dat klopt volgens mij niet. In werkelijkheid is sekse een hele verzameling van allerlei variaties, zonder dat er een prototype bestaat. Mijn wens zou zijn dat er helemaal geen hokjes of benamingen meer zijn. En dat we allemaal worden gezien als mens. 

 

Geert is 62 jaar en procesoperator