Delen

Dominique kreeg PrEP voorgeschreven van de huisarts en later van de GGD

Medicijnen tegen hiv

Toen ik verliefd werd op een man die hiv-positief was, vond ik het best spannend. Hij slikte medicatie dus hij was ‘undetectable’. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid virus in zijn bloed door de medicatie zo laag was, dat hij het niet kon overdragen. Op zich was het dus veilig om met hem onbeschermde seks te hebben, maar ik had toch de behoefte om zelf ook medicatie te slikken die overdracht voorkomt van het hiv-virus. Dat soort medicatie heet PrEP. Slik je dat, dan is de kans heel klein dat je besmet raakt.

Eigen regie

In het begin van een relatie moet je elkaar nog leren kennen. Waar gaat het heen, wat hebben we aan elkaar? Als zo’n nieuwe partner hiv-positief is, ben ik voor mijn eigen veiligheid toch afhankelijk van de vraag of hij zijn medicatie trouw inneemt of niet. Ik vind het in zo’n fase dus prettig om zelf de regie en controle te hebben.

 

Goed geholpen

Ik ben toen naar de huisarts gegaan en heb de situatie voorgelegd. Zij had nog nooit PrEP voorgeschreven. Ik hoor wel eens verhalen dat huisartsen het niet zo graag voorschrijven aan iemand die verder gezond is. Het heeft namelijk bijwerkingen, in mijn geval aan mijn darmen, en bovendien moet je als huisarts extra testen op geslachtsziekten en je moet de nierfunctie in de gaten houden. Sommige huisartsen hebben zoiets van: je kan toch ook een condoom gebruiken? Mijn huisarts liet zich daar niet over uit. Ook niet over het feit dat mijn vriend ‘undetectable’ was. Ik werd gewoon geholpen.

Goedkoper bij de GGD

Wel moest ik het zelf betalen. Het kostte destijds 60 euro per maand. Ik kon dat betalen, en het gaf me rust dus ik vond het de moeite waard. Later kwam ik erachter dat het bij de GGD goedkoper is. Daar betaal ik 7,50 euro per maand. Dat is best een groot verschil, dus ik ben overgestapt van de huisarts naar de GGD.

Pragmatisch ingesteld

Intussen was mijn relatie uitgegaan. Nu slik ik PrEP niet meer doorlopend maar alleen als het nodig is, als ik seksuele contacten heb. Het zijn over het algemeen losse contacten en ik zie PrEP als extra vangnet voor het geval er een condoom scheurt of knapt. Bij de GGD word ik ook elke drie maanden op soa’s getest, dat hoort bij het traject. Het is allemaal onderdeel van goede zorg. Ik ben vrij pragmatisch ingesteld. Ik ga naar de dokter, leg mijn probleem voor en ik verwacht een oplossing. Die krijg ik ook altijd. Daar ben ik blij mee. 

 

Dominique is 43 jaar en internal control manager